Metal Jacket magazine 2

Metal Jacket magazine

 

“Cathedral of the Black Cult” …već ga treći put slušam i ne mogu se oteti dojmu da je ovaj, po meni, jedan od najboljih black metal albuma koje je ovaj dio Europe imao. Produkcija na nivou, točno po mjeri, niti presirova, niti preušminkana, taman za guštanje i glasno slušanje. O nadolazećem djelu koje vas čeka za koji mjesec, popričao sam sa Morbidom, vokalom i osnivačem benda.

MJM: Morbid, veliki pozdrav i pohvale za album! Insanus i ti ste mastermindovi ovog benda, a kako znamo da je sve počelo kao projekt vas dvojice, a sada je već drugi album snimljen, kompletirala se postava sa novim gitaristom, live nastupi se redaju….kako je do svega toga došlo?

Morbid: Veliki pozdrav tebi Darko i hvala za interviju. Sve si točno rekao, do svega toga je došlo aposlutno spontano. Insanus i ja se znamo već dugi niz godina i surađivali smo zajedno mnogo puta na raznim projektima i s mnogim bendovima. Jednom prilikom dao mi je da čujem tada još novi materijal na kojem je radio i ja sam bio oduševljen. Ideja je bila u početku da budem gost na albumu, međutim na kraju sam odradio sve vokale i tekstove. Mislim da sam oduševio Insanusa svojom ulogom na albumu jednako koliko je on mene cijelim materijalom. On i ja smo oduvijek bili povezani kada je black metal bio u pitanju a radom na prvom albumu smo već počeli funkcionirat gotovo telepatski pa je sve išlo kao unaprijed napisani scenarij, da ukratko opišem sam proces stvaranja i snimanja. Nakon toga je sve krenulo samo po sebi, puna postava, izdavanje albuma, video, live nastupi itd. Udahnuli smo život Kultu a ostalo je onda sve krenulo samo od sebe.

MJM: Aktivan si dugi niz godina u glazbi, poznat na sceni kao veliki profesionalac, ujedno i fan glazbe koju i živiš….koliki je pritisak s godinama?

Morbid: Hvala ti ako me takvim smatraš, fan sam svakako, to je i glavni razlog zašto sve to radimo. Trenutno način na koji funkcionira Black Cult ne ostavlja nikakvog prostora za stres ili pritisak bilo koje vrste jer si sami diktiramo radni tempo i disciplinu. U raznim fazama života, s drugim bendovima sam prolazio kroz svakakve trenutke ali mislim da je to sve bio jedan period sazrijevanja mene kao pojedinca s bendom i kroz bend, kroz koji svaki malo iskusniji član benda mora proći. S godinama ili odustaješ ili dolazi nova razina iskustva i snage s kojom onda ideš dalje. Black Cult je kompletno sastavljen od iskusnih glazbenika sa scene koji znaju šta hoće i mogu ti reći da nisam dugo ako sam ikada bio ovako ponosan na bend i način na koji sve funkcionira. Mi smo s godinama samo opasniji i luđi, ha, ha.

MJM: Novi gitarist, nova krv u bendu, The Fallen (Alen Brentini)…..iskreno, ugodno iznenađenje i svježina u vašoj glazbi, ako znamo da je Alen hard/heavy orijentiran i iznimno cijenjen u inozemstvu. Koliko je novi album dobio sa njim?

Morbid: Točno, The Fallen aka Alen Brentini je započeo cijelu priču s nama isto kao gost da bi na kraju
ostao uvučen u cijeli vrtlog događanja kao stalni član. Alen je inače dugogodišnji prijatelj od Insanusa, a mi smo se upoznali preko zajedničke prijateljice i tattoo majstorice Ane. On je došao na mjesto lead gitare u pravom trenutku i kao potpuno osvježenje. Njegov doprinos albumu je defintivno kruna svega na kraju što će moći posvjedočiti i svi oni koji preslušaju album. Upravo to što dolazi iz drugih struja i s jedne sasvim drugačije scene je na neki poseban način obogatilo zvuk na našem albumu na način na koji ni sami nismo planirali. To je onaj magičan proces o kojem sam već pričao na početku, kada Insanus i ja započnemo stvaralački proces, stvari se jednostavno počinju dešavati same po sebi i oko nas i ne postoje prepreke kada nešto zamislimo. The Fallen se savršeno uklopio u tu našu formulu.

MJM: Gost na albumu je i Karlo Horvat (Kryn) na pjesmi Dark Matter, i moram priznati da zvuči fantastično! Kako je došlo do tog spoja?

Morbid: Karlo je moj dragi prijatelj i ja sam inače veliki fan Kryn-a još od ranih početaka kada su se zvali Downfall. Osim što je prošao i samnom cijelu Europsku turneju s Gorthaur’s Wrath-om kao session gitarist i gostovao već na albumu “Ritual IV” na pjesmi “Desert Goddess” i ovaj put je izbor pao na njega kada smo odlučili ubaciti clean vokale. Karlo je jedan od najboljih vokala na našem području i šire i uvijek je zadovoljstvo surađivati s njime tako da tu nije bilo puno razmišljanja oko odabira i naravno on je isto bio oduševljen odabirom pjesme te je odradio odlično svoje dijelove kao i uvijek.

MJM: Album zvuči dosta moderno, a opet ima duh old school BM-a, dosta je drugačiji od prvoga. Naravno da svaki kvalitetan bend evoluira, da li je ovo novi pomak u zvuku Black Culta?

Morbid: Apsolutno, prvi album je bio neplanski rađen u smislu da kada ga je Insanus stvarao kao presjek njegovih ideja koje je skupljao godinama nije imao u planu ni on pa ni ja da ćemo ikada taj materijal izvoditi uživo, okupiti cijeli bend i tako dalje. Album kao takav je isto odličan i ponosni smo na njega u potpunosti. Na novom albumu smo već znali što želimo i cjelokupna ideja je odvedena na jednu novu razinu, posebno kada je zvuk u pitanju. To je black metal kako ga mi vidimo danas, baš kao što si i sam rekao u pitanju. Moderan zvuk ali istovremeno tradicionalni duh koji je i dalje prisutan.

MJM: Svjedočio sam vašim live nastupima, koji su me rasturili, moram priznati! Koliko su vam bitni koncerti i kompletan izričaj na sceni?

Morbid: Svemu posvećujemo jednaku pažnju, tako da naši koncerti reflektiraju bend vizualno na jednak način kako i zvukovno. Ovom prilikom moram reći da Black Cult nismo samo nas pet koji se većinom vidimo na stageu ili slikama. Cijela jedna organizacija ljudi je uključena u rad s bendom za vrijeme live nastupa, slikanja i sličnih manifestacija. Wanderer je naš šesti član koji je zadužen za pirotehniku, scenografiju i efekte, naš tonac Ogi koji nas uvijek vjerno prati, također naše cure koje su uvijek na merchu ili rade na fotografijama i video uzorcima koje kasnije koristimo u obradi za razne video uratke. Istaknuo bih Martu (Ashes you leave) koja ima uvijek posebno oko za detalje bilo da je riječ o audio ili video materijalima. Također bi htio ovim putem zahvaliti Eriku Paladinu koji često prati naša okupljanja, Mirku Žoržu, Danijelu Juko, a naravno tu je i neizostavni Igor Meister, s kojim konačno planiramo jedan poseban video u sklopu promocije novog albuma, ali o tome u skoroj budućnosti. Ukratko ono što želim reći je da je u aktivnosti Kulta uključeno stvarno mnogo pojedinaca i zato sve skupa i egzistira na jednoj profesionalnoj razini.

MJM: Da li postoje neki planovi oko izdavanja albuma na inozemnom tržištu, budući da je i prvi izašao vani?

Morbid: Naravno, “Cathedral of the Black Cult” će izaći za najveći ukrajinski nezavisni label “Metal Scrap records” točnije njihov podlabel “Another Side records”. Album će biti distribuiran u fizičkom i digitalnom obliku po cijelom svijetu. U prvom printu izlazi 1000 primjeraka. U planu je potencijalno i LP izdanje u limitiranoj nakladi. Ovaj put promociju radimo u velikom stilu.

MJM: Tko je radio artwork za album i gdje je sniman?

Morbid: Cijeli artwork albuma, svu glazbu osim solaža kao i mix-master jer radio Insanus osobno. Album je snimljen u njegovom “Dungeon” studiju.

MJM: Da li si posebnu pažnju pridavao tekstovima i o čemu nam govori novi album?

Morbid: Tekstovi su moj dio i time meni jako bitna stvar, svaki moj tekst je zasebna priča, metafora, ali ponekad i dio stvarnog iskustva. Posebno na ovom albumu, kao što sam naziv albuma i pjesme kojom otvaramo album kaže prvo se ulazi u Katedralu mraka. Sada se već zna tko smo i što smo pa je jasno kada jednom netko pokrene CD ili jedan od naših linkova što može očekivati i tko će ga tamo dočekati. Uz tekstove slušatelj onda putuje  u paralelne dimenzije i sam se prepušta iskustvima koja slijede ovisno o vlastitoj želji. “Worship the beast” je direktna stvar, štovanje zvijeri u čovjeku, prirode i sebe samoga kao jedinog boga. U “Dark matter” odlazimo u jedan mentalni pakao koji se može manifestirati na razne načine, svatko ima svoj pakao i svoje demone. U “Dark matter” je to objašnjeno na jednoj apstraktnoj razini, zato mi je i trebao Karlov “anđeoski glas” da postignem tu kontradikciju i paradoks. “Until the
Devil takes us”, je jedan od opisa palih anđela koji su umorni od lutanja raznim svjetovima u ljudskim oblicima i žele se vratiti u onaj prvotni oblik i stanje u kojem su bili prije velikog stvaranja. Sam tekst sadrži još mnogo metafora ali nešto ipak želim prepustiti na maštu slušatelju. Vještice se vračaju u “The Witches return”, mi smo veliki štovatelji starih srednjovjekovnih priča o spaljivanjima, hammer horror i fantasy fanovi (ja posebno) tako da kroz ovu pjesmu vraćamo natrag te priče, veličamo ženstvenost i naravno osuđujemo i kažnjavamo krščanstvo. Vještice se vračaju po svoju osvetu. Hierophant je osobna stvar s kojom se ujedno mnogi mogu poistovjetiti jer iako je tekst pun okultnih metafora, poruka je zapravo jednostavna. Nema odustajanja, uvijek ustrajni i čvrsti, bitno je uvijek samo kretati se bez prestanka, ići naprijed bez obzira na prepreke. “Undeath” je jedna od mojih nadražih, zar nismo svi bar jednom htjeli postati besmrtni? Možda sam otkrio kako, ha, ha. “Gaze of Insanity”, opet obuhvaća tematiku promijenjenih stanja svijesti, putovanja kroz snove, more i jedne sveobuhvatne ali nikad potpuno dostižne ideje smrti, ponovnog rođenja i svih naših iskustava u jednom. “Ego te absolvo” izvrnuta molitva posljednje pomasti. Umjesto u raj, šaljemo duše u pakao. I za kraj “Kingdom of the worm”, Insanus je ovaj put došao na ideju za obradu i to nekoliko tjedana prije nego što će Lemmy  Jako smo zadovoljni kako je pjesma na kraju ispala ujedno i naš pozdrav i posveta jednom od kraljeva Rock ‘n’ rolla. Mislim da sam ti uspio ukratko dati opis i temu svih pjesama ekskluzivno.

MJM: Možemo li očekivati promociju ubrzo?

Morbid: Album bi trebao izaći kroz nekoliko mjeseci, što je uobičajen proces od trenutka potpisivanja ugovora. U tom periodu mi ćemo raditi na promociji, novom video uratku, merchu i također pripremama za live nastupe kao i uvijek. Prvi live nastup i velika promocija će kao i zadnji put biti vjerovatno u Rijeci ali tek na jesen, prije toga obzirom na sve pripreme koje slijede i privatne obaveze pojedinih članova Black Cult se neće pojavljivati u živo.

MJM: Za kraj…je li 2016. Godina Black Culta?

Morbid: Apsolutno!

Razgovarao: Darko Rajić