A Night of Unholy Black Metal (Mracnjastvo)

Mračnjaštvo

Sinoćnji koncert u Močvari bio je prilika provjeriti kako riječka black metal institucija, Black Cult, djeluje u klubskom prostoru.

Na žalost, ovo “bio je” odnosi se na malobrojnu publiku koja je popratila prvi bend večeri dok je veći broj posjetitelja tako ostao uskraćen za nastup jednog od ambicioznijih sastava domaće nezavisne scene. Nejasna je odluka organizatora da se pogoduje lokalnim sastavima na štetu domaće publike nenanvikle doći “na vrijeme” i koja je ostala uskraćena za show upriličen od riječkih iskusnjara okupljenih u ovom projektu.

Black Cult čine članovi poznatijih domaćih teškaških sastava, Ashes You Leave, Gorthaur’s Wrath, Unholy Inquisition, Kult Perunov koji su se okupuli na početku kako bi tek jammali uz glazbu koju vole da bi se ubrzo rodila ideja da krenu ozbiljnije. Desetak pjesma snimljenih i objavljenih na prvom CD-u prati cijela priča i ikonografija kakvu vidimo kod “velikih” bendova te sve bogatiji merch.
Super precizna visokoproducirana svirka i wall-o-noise već sad izdižu Black Cult iznad prosjeka domaće mračnjačke scene pa s veseljem treba čekati nove trikove iz njihove “male radionice strave na Rječini”.

Nakon Black Culta na stage se popeo neuvjerljivi Manheim za koje smo na početku pomislili da su Frozen Forest. Naime, nastupali su ispod bannera benda koji je kao posljednji drmao klub uz Savski nasip.

Frozen Forest su trio i kao takav, u najvećoj mjeri, jedva kontroliraju i stage i zvuk koji isporučuju. Glazbeno su neki 90-s black koji odrđuju po svim pravilima žanra, s pratećom scenografijom i zvukom. Imaju svoje fanove i očito je što frontmen i gitarista želi no pod hitno trebaju razmišljati o širenju postave na bar još jednu gitaru.

S druge strane Black Cult su u svakom slučaju ultimativni za potonje, od same pojave na stageu, crnim kukuljicama, brige oko općeg dojma što uključuje dim mašine i vlastiti (red) light show koji su zakucali još na premijernom izlasku pred publiku na ovogodišnjem Udaru groma u Karlovcu, bljuvanjem vatre.

Još jednom palac gore za Riječane uz poruku lokalcima da publici pruže priliku za vidjeti i čuti nešto novo, domaće “zvijezde” ionako mogu gledati na svirkama svakog vikenda u kvartovskom klubu, pubu ili rupi za vježbanje.