Neo-Satanism (Perun)

Perun.hr

Riječka scena ovih dana postala je bogatija za još jedan bend tj projekt od strane Insanusa poznatog po svome doprinosu u mnogo Riječkih i domaćih bendova (Czaar, Ashes You Leave, Gorthaurs Wrath, Death Of Folk, Castrum…). Radi se o black metal bendu Black Cult koji zasada broji samo dva člana tako da uz Insanusa za vokalom imamo Morbida ujedno i autora svih tekstova na albumu. Za ostatak se pobrinuo sam Insanus koji je od ovog izdanja napravio veoma slušljivo i pitko izdanje što se tiče modernog black metal zvuka. Black Cult tako na svojih dvanaest pjesama vješto barata svim finesama karkaterističnim za ovaj žanr, a ujedno ima i podosta melodija koji čine gore spomenuti lakši element preslušavanja.
Neo-Satanism tako koristi dosta finesa već viđenih kod mnoštva bendova iz svojeg žanrovskog usmjerenja, a i sam naziv albuma otkriva dosta tekstualnih detalja usklađenih sa svojim nazivom. Može se reći kako je ovo black metal rađen prvenstveno sa novu generaciju ljubitelja ovog podžanra, a njegov fino ispolirani zvuk naći će određeni broj slušatelja i kod onih koji s njime i nisu na ”ti”.

Bez pretjeranog okolišanja sve pjesme imaju direktan prisutp bez gotovo ikakvih intro sekvenci i ambijentalnih ili atmosferičnih stvari, a sam dokaz tome je uvodna Demon-Stration koja ide drito ”u glavu” i pokazuje što možemo očekivati od ostatka albuma. Općenito, minorni pozadinski klavijaturni elementi svedeni su na minimum, a njihova prisutnost je gotovo nečujna i pridodana samo kako bi se dobilo na dramatičnosti. Brzi i maštoviti bubnjevi diktiraju brzi do srednje brzi tempo albumu, a prisutnost blast beatova i Morbidovih grubih vokala pridonose karakterističnoj black metal agresiji. Gitare su skladno s time u prvom planu, zajedno sa bubnjevima, i igraju ogromnu ulogu kod kompletne prezentacije, a njihovi riffovi, melodije i poneke tremolo dionice čine svaku pjesmu jedinstvenom. Jedna od takvih primjera je predzadnja Damned Souls Imperium koja sa svojim laganim srednjim djelom definitvno odskače od ostatka i baca drugačije svijetlo na cijelo izdanje.
Ostale pjesme nije potrebno odvajati jer su sve na neki način jednako kvalitetne, a završna Burzumova obrada Jesus Tod je u jednakom tempu savršeno i neprimjetno upakirana sa ostatkom albuma.

Kompletni ”Neo-Satanism” se može besplatno poslušati na njihovoj oficialnoj stranici tako da svi mogu dobiti uvid u jedan veoma kvalitetan komad domaćeg modernog black metala. Black Cult su trenunto u potrazi za adekvatnim izdavačem, a na sluštaljima je da presude u njihovu korist ukoliko im se svide.
Preporuka!

OCJENA: 7,5/10
AUTHOR: Wildchild